Spitz

Kjo race origjinon nga Gjermania. Spitz u regjistura per here te pare ne vitin 1887. Spitz eshte nje kafshe e vogel me nje personalitet dhe karakter te forte. Pesha trupore e saj varion 2-3.5 kg. Kjo race meson shpejt. Duke qene nje race qe leh shpesh, eshte nje roje dhe alarmues i mire. Popullariteti eshte 14/157. Eshte teper inteligjente dhe meson shpejt. Shoqerite me njeriun e argeton pamase. Kurioz dhe vigjilent, kjo race pelqen te luaje dhe te argetohet me kafshet e tjera. Duhet patur kujdes se kafshet me trup te madh mund ta demtojne seriozisht. Spitz sillet mire me femijet. Sjellja me njerezit e huaj eshte reciproke. Ecja ditore eshte themelore per te siguruar nje jete te shendetshme dhe nje stimulim te aktivitetit nervor. Demtimet ne sjellje duan nje kohe te gjate rikuperimi. Jetegjatesia mesatare e kesaj race eshte 12-16 vjet. Katarakte, hipoglicemia, probleme respiratore, luksacioni i patelles, entropion, alergjia dhe kolapsi i trakese jane semundjet me frekuente qe prekin kete race. Duhet te frekuentoni shpesh klinikat veterinare.