SIAMESE

Kjo race e ka origjinen nga Tajldanda. Eshte njenga macet me te preferuara ne te gjithe boten. E ndjeshme, e dashur, inteligjente, aktive, dinake, energjigke dhe nuk u afrohet te gjitheve. Ajo kerkon shoqerine e pjestareve te familjes, vecanerisht te atyre qe shpenzojne kohe me te. Eshte mace nervoze me te panjohurit. Ne varesi nga menyra e rritjes ajo mund ose jo te shoqerohetme mace te tjera. I pelqen te jete ne qender te vemendjes. Macen mund ta perkedhelinvetem njerez te njohur. Brejtesit i nxisin fuqishem instiktet e gjuetise. Eshte macja me e pershtatshme per apartamente, por duhet pasur kujdes shoqeriimi me femije teper te vegjel.Jetegjatesia mesatare e kesaj race eshte 14 – 16 vjet. Problemet gjenetike te degjimi, ku nje pjese e mire e maceve te kesaj race ose lindin me kete defekt, ose e fitojne gjate jetes, kardiomiopatia dilatative, fibroelastoza endokardiale, sindromi Aguirre (depigmentimi periokular unilateral), blastomykoza, hipotrikoza kongjenitale, kriptokokoza,akromelanizmi felin, alopecia pinale, hipersensitiviteti ushqimor, demodekoza e gjeneralizuar, histoplazmoza, epidermolisis bullosa, leukotrichia periokulare, alopecia psikogjenike, hipertiroidizmi, amiloidoza, polipet intestinale, megaezofagu, disfunksioni i pilorit, adenokarcinoma e zorreve te holla, tritrichomonas feotus, sporotrikoza, lipoma, limfoma, tumoret egjirit, tuomret ne kavitetin nazal, tumori i gjendrave te djerses, sindromi i hiperestezise feline, hidrocefalusi, glaukoma, luksacioni i lentes dhe hemofilia B jane semundjet me te shpeshta te kesaj race. Grupi i gjakut, A 100%.