Sharri

Kjo race e ka prejardhjen nga pjesa veriore e Shqiperise dhe nga Kosova. Qeni Sharrit eshte krenaria e ketij vendi dhe qeni kombetar. Eshte regjistruar per here te pare ne vitin 1974. Eshte nje kafshe teper e forte,e besnike, inteligjente, e zhdervjellet dhe qe pelqen shoqerine me njerezit. Qeni sharrit eshte nje qen roje i shkelqyer dhe nje bodyguard perfekt. Mbron deri ne sakrifikimin e jetes te zotin e tij. Ka te domosdoshem stervitjen ne moshe te vogel. Eshte nje race tipike territoriale. Kafsha eshte jashtezakonisht energjike dhe lehtesisht e stervitshme. Forca fizike e qenit te sharrit eshte e jashtezakonshme. Shume histori tregjojne se kjo kafshe eshte ne qende te fitoje me sukses dyluftimin me ujkun. Sillet mire me femijet e familjes, por eshte teper i rreikshem me femijet e tjere. me njerezit e panjohur qeni i sharrit eshte shume agresiv dhe i rrezikshem. Kafshet e tjera, tentnon ti mbaje larg, sidomos ato te te njejtit seks. Popullariteti eshte 140/157. Ben pjese ne kafshet me trup shume te madh, me nje peshe qe varion 65-75 kg. Madheshor, shume i bukur, ky eshte qeni ideal per kafshe shoqerimi. Qeni i sharrit ka te nevojshme nje ambjent te madh dhe nuk eshte i pershtatshem per apartamente. Jetegjatesia mesatare e kesaj race eshte 13-15 vjet. Probleme kadiake, tumori i kockave, torsioni i stomakut, crregullimi igjendrave tiroide, luksacioni i patelles, semundje autoimune, jane patologjite ndaj te cilave kjo race eshte shume e predispozuar te preket.