Rottweiler

Kjo race origjinon nga Gjermania dhe eshte perdorur si qen roje, per policine, per te kontrolluar batetite, per dylyftime etj. Rottweiler e ka marr emrin nga nje qytet ne Gjermani qe quhet Rotteeil. U regjistrua per here te pare ne vitin 1931. Kjo race dashuron punen, eshte plot energji dhe ka nje qendrueshmeri te larte. Ka nje fuqi te frikshme. Rottweiler eshte shume agresiv dhe besnik, ky qen mbron deri ne sakrifikim objektet qe ruan dhe te zotin e tij. Ne pergjithesi nuk afeksionohet me shume njerez. Guximi dhe besimi tek vetja eshte teper i madh. Eshte territorjal ne menyre ekstreme. Cdo gje e panjohur brenda territorit te tij eshte e destinuar te shkaterrohet. nese nuk trajnohet ne moshe te hershme, behet nje kafshe vertet e rrezikshme per njerezit dhe kafshet e tjera. Rottweiler eshte teper inteligjent. Eshte i rrezikshem me femijet nese nuk eshte i stervitur. Popullariteti eshte 17/157. Ben pjese ne kafshet me trup te madh, me nje peshe qe varion 40-65 kg. Rottweiler nuk ben kurre veprime qe i ndalohen nga i zoti i tij. Eshte nje zgjedhje e mire per ato qe e ndjejne veten te dobet dhe te vetmuar. Jetegjatesia mesatare e Rottweiler eshte 9-10 vjet. Probleme te zemres, semundje te syrit, kancer dhe inde te ndryshme, crregullim funksional i gjendrave tiroide, alergji, meteorizimi gastrik, jane patologjite me te shpeshta qe prekin kete race.