Ragdoll

Kjo race e ka origjinen nga SHBA. Macja shquhet per aftesi gjuetie dhe si e tille eshte mjaft popullore ne Amerike dhe ne vende te tjera. Macja e ben pronarin qe ta adhuroje. Ajo ka deshire te mbahet ne dore dhe te perkedhelet vazhdimist, tamam si nje femije. Shume e lidhur me pjesetaret e familjes dhe kerkon kontakt fizik me ta ne cdo moment te dites. E pret me padurim padronin e saj. Ky eshte momenti me i vecante i dites. Pelqen ambientet e ngrohta dhe te qeta. Eshte macja ideale per apartamente, e cila sillet ne menyre shembullore me kafshet e lloejve te ndryshme, por dhe me njerezit. Si te cdo felin tjeter, bjertesit dhe insektet i nxisin instiktet e gjuetise. Te kjo race ky fenomen eshte i theksuar. Jetegjatesia mesatare e kesaj race eshte 15 vjet. Macja vuan nga lengimi i ketyre patologjive: Dermatitet, kardiomiopatia hipertrofike, kripokokoza, peritonitis infektiv, carcinoma, formimi i gureve urinare, pamjaftueshmeria e funksionit renal, tumoret e fshikes urinare dhe inframacionikronik i gjirit. Kjo race kerkon kujdes. Perpilimi i dietes ushqimore duhet te merret me rekomandimin e mjekut veteriner.