Maltese

Kjo race e ka origjinen nga Malta. Eshte regjistruar per here te pare ne vitin 1888. Maltese eshte nje race e bute dhe shume popullore, i sjellshem, lozonjar, i dashur, nje kafshe ideale shoqeruese. Popullariteti eshte 18/157. Niveli i larte i inteligjences ndihmon qe te mesoj shpejt dhe te sherbej si nje qen roje i mire i shtepise. Sillet mire me femijet. Me njerezit e huaj sillet mire dhe ftohte. Nuk eshte qeni qe kerkon miqesi me qen te tjere sidomos me ata me trup me te madh se vetja. Maltese eshte shume energjik. Kafsha meson relativisht shpejt. Ben pjese ne kafshet me trup te vogel dhe me nje peshe qe varion 3-5 kg. Stimulimi i aktivitetit mendor dhe atij fizik eshte shume i rendesishem. Kjo arrihet me ecej ditore dhe ushtrime te ndryshme. Jetegjatesia mesatare e kesaj race eshte 12-15 vjet. Shurdhesia, galukoma, crregullimi funksional igjendrave tiroide, hipoglicemia, ndjeshmeria e larte ndaj perdorimit te barnave, probleme dentare, luksacioni i patelles, problemet respiratore dhe entropion, jane patologjite me te shpeshta qe prekin me shpesh kete kafshe.