Kuqla qafegjelber

Kuqla qafegjelber, Mallard, Anas platyrhynchos Gj. 50-65, Kr. 81-98 cm, (5), (P)

Percaktimi. Rosaket jane te lehte per tu dalluar, pervec ne fund te veres kur nderrojne puplat ne nje puplim te zbehte, i quajtur “eklips”. Ngjyrat e ndezura ne kete kohe mungojne perkohesisht. Ne puplimin e plote ato kane nje koke ngjyre gri te mrekullueshme, qafe te bardhe, kraharor kafe dhe trup gri me shirita te gjere ngjyre kafe. Pjesa fundore e barkut eshte e zeze, me pende te zeza te perdredhura. Femrat jane me kafe, me lara dhe breza, me bisht te zbardhur. Kembet me ngjyre portokalli te ndezur. Ngjyra e sqepit tek mashkulli zakonisht e verdhe. Sqepi i roses, portokalli ne ngjyre kafe-ulli.

Perhapja. Eshte nje rose e njohur e pellgjeve dhe cektinave te embla, te njelmeta dhe te kripura. Shpesh ushqehen ne terrene te hapura si dhe keneta.

Riprodhimi. Foleja mbi mbuloja te dendura ne afersi te ujit. Rrethohet me barishte, gjethe, pende dhe jane te fshehura mjaft mire. Leshon 7-16 veze ngjyre gri-jeshile. Ne ujera te cektinave, shpesh ngrihen ne kembe ne toke.

Ushqimi. Kryesisht bimor me fara, rrenje drithera.

Zeri. Perbehet nga nje gagaritje e forte e njohur “ui ui ui ui