Kanarina The Lizard

Këto kanarina u izoluan dhe u seleksionuan në Francë në shekullin e 17-të. Ato u shpërndanë më gjerësisht në fund të shekullit kur francezë protestues u larguan nga persekutimi në vendin e tyre, duke marrë me vete dhe kanarinen The Lizard. Shumëllojshmëria pothuajse u zhduk pas Luftës së Dytë Botërore, kur një semundje preku  Kanarinat dhe zvogëloi numrat në disa dhjetra. Pas luftës, mbarështuesit  u mblodhën, dhe ajo mbetet një nga kanarët më të popullarizuar. Kënga e saj është më  mbresëlënësja e fisit të saj; por, përsëri, kjo nuk është arsyeja pse u edukua. Emri rrjedh nga shenjat e zeza në formë të hundës në shpinë dhe gjoksin e zogjve, duke sugjeruar kështu pallton me luspa të një reptili. Efekti është shumë i mrekullueshëm, dhe quhet shpulak dhe kanotazh (në anën e pasme dhe gjoksin). Kanarina Lizards  kanë një shtresë ovale ose rrethore të puplave më të trashë se zakonisht në krye të kokës, duke dhënë pamjen e një kapaku.