Jack Russell

Kjo race origjinon nga Britania e madhe. Eshte regjistruar per here te pare ne vitin 1998. Deri ne vitin 2003 eshte njohur si Jack Russell Terrier per nder te studentit qe e mbareshtoi. Ky student quhej Jack Rusell. Energjik, entuziast per gjerat qe ben, me nje qendrueshmeri te larte dhe teper i guximshem. Jack Russell eshte lozonjar dhe pelqen te behet pjese e aktiviteteve familjare dhe te jete ne qender te vemendjes. Eshte shume kurioz dhe prandaj i nevojitet nje vend i gjere qe te lauje dhe te argetohet. Stimulimi i aktivitetit mendor dhe atij fizik arrihet ndepermjet ecjes ditore, duke siguruar ne kete menyre nje shendet dhe sjellje konstante. Inteligjent dhe i qete gjate trajnimit. Nje qen roje i mire, energjik dhe lehtesith i stervitshem. Nese stervitet i vogel ai behet nje qen shume i bindur. Jack Russell me femijet sillet mire por eshte teper agresiv me qente e tjere dhe terrorizues per macet. Rrezik paraqet dhe shoqerimi me nejrez te panjohur. Popullraiteti eshte 75/157. Ben pjese ne kafshet me trup te vogel, me nje peshe qe varion 6-9 kg. Jetegjatesia mesatare e kesaj race eshte 13-16 vjet. Epilepsi, luksacioni i patelles, shurdhesia, probleme te syve, crregullim funksional i gjendrave tiroide, perbejne patologjite kryesore qe prekin Jack Russell.