Finnish Spitz

Finnish Spitz e ka origjinen nga Finlanda. Eshte regjistruar per here te pare ne vitin 1991. Eshte nje kafshe e pavarur, e permbajtur, me nje mendje te forte dhe temperament te gjalle. Finnish Spitz dashuron te luaj dhe te jete aktiv. Eshte shume i rendesishem stiumili i aktivitetit mendor dhe atij fizik pasi e kunderta do te thote te shfaqen crregullime te sjelljes. Besnik dhe i dashuruar me familjen e tij, sillet mire me femijet dhe me njerzit e panjohur sepse kesaj race i pelqen shume miqesia. Themelore eshte realizimi i praktikave stervitore ne moshe te hershme. Agresiviteti shfaqet ne rastet e perballjes me kafshe te tjera te te njejtit seks, kur shikon zogj dhe minj. Eshte nje kafshe relativisht energjike dhe mesatarisht e stervitshme. Ai mund te jete nje qen roje i mire. Poullariteti eshte 147/157. Ben pjese ne kafshet me trup mesatar dhe me nje peshe qe varion 12-16 kg. Jetegjatesia mesatare e kesaj race eshte 13-15 vjet. Problemet kardiake, kataraktet dhe luksascioni i patelles jane patologjite qe shfaqen me frekuence te larte tek kjo race.