Dalmatian

Kjo race e ka origjinen nga Jugosllavia. Eshte regjistruar per here te pare ne vitin 1888. Eshte nje kafshe me besim tek vetvetja, e bindur, energjike dhe me aftesi te shkelqyera per tu miqesuar me njerezit dhe kafshet e tjera. Dashuron aktivitetet fizike dhe per kete arsye rekomandohen ecje ditore dhe shetitje te shpestha sepse i stimulon aktivitetin mendor. E kunderta ben qe ti shkaterrohet sjella normale. Eshte nje kafshe tejet energjike qe stervitet shpejt. Me femijet sillet mire por duhet qe te ekzistoje nje miqesi paraprake me ta. Popullariteti eshte 83/157. Kjo race duhet  te stervitet qe ne moshe te vogel pasi mund te shfaqet agresivitet. Dalmatian eshte nje qen roje i mire. Ben pjese ne kafshet me trup te madh dhe me nje peshe qe varion 27-35 kg. Jetegjatesia mesatare e kesaj race eshte 11-14 vjet. Patologjite me te shpeshta qe prekin kete race jane diabeti, glaukoma shurdhesia, alergjia, probleme te fshikezes se temthit dhe problemet kardiovaskulare.