Chihuahua

Eshte regjistruat per here te pare ne vitin 1904. Ky qen e ka origjinen nga Meksika. Chihuahua eshte nje nga qente me te vegjel ne bote, shume i dashur dhe kerkon nje vemendje te vecante. Eshte nje kafshe lozonjare dhe inteligjente. Xhelozia eshte e pranishme ne te gjithe ato raste kur vemendja e pronarit largohet nga ajo dhe fokusohet ne kafshe apo njerez te tjere. Kafsha eshte mjaft energjike por stervitja behet e veshtire. Kjo kafshe pavarsisht permasave te vogla, mund te sherbej si nje qen sinjalizues i mire. Me kafshet e tjera dhe njerezit e panjohur sillet mire. E njejte eshte sjellja dhe me femijet. Popullariteti  eshte 11/157. Pesha trupore e tij varion 1-3 kg. Jetegjatesia mesatare e kesaj race eshte 15-18 vjet, duke e bere ate nje nga qente me jetegjate. Semundet qe manifestohen me teper tek kjo race jane luksacioni i patelles, entropion, problemet kardiake, problemet e trakese, hipoglicemia, poblemet dentare, hiperndjeshmeria ndaj perdorimit te medikamenteve te ndryshem, frakturat spontate te kockave (atyralisht kocka te dobeta), infeksionet e shpeshta te syve.