Akita

Akita e ka origjinen nga Japonia dhe eshte bere mjaft e njohur ne kohen e ekzistences te luftetareve samurai. Kjo kafshe eshte objet i legjendave te ndryshme Japoneze. Sot akita ka nje monument dhe konsiderohet si pasuri kombetare. Eshte regjistruar per here te pare ne vitin 1972. Ka nje popullaritet 53/157. Akita eshte nje qen mjaft i fuqishem dhe nje qen roje i mire. Agresiviteti i kesaj race eshte i dukshem kur jane te pranishem qen te tjere te te njejtit seks, por mund te jete agresiv dhe ndaj kafsheve te tjera. Temperamenti agresiv qe shfaq kjo race i veshtireson praktikat stervitore. E vecanta e akites eshte mbrojtja e femijeve dhe sjella shume e eger me te panjohurit. Eshte inteligjente, pak energjike, besnike dhe e bindur me te zotin e saj. Ben pjese ne qente trup medhenj ku pesha varion 40-50 kg. Jetegjatesia mesatare e Akites eshte 10-13 vjet. Problemet kryesore qe shfaq kjo race jane ato ortopedike (luksacioni i patelles) semundje autoimune te lekures (Lupus eritrematosis), tumore, patologji te gjendrave tiroide.