Pug

Kjo race origjinon nga Kina. Eshte regjistruar per here te pare ne vitin 1885. U fut ne Hollande nga princi Eilliam. Ishte raca e preferuar e tij. Pug meson shpejt dhe eshte energjik. Ben pjese ne kafshet me trup te vogel, me nje peshe qe varion 7-10 kg. Popullariteti eshte 13/157. Kjo race ka nje natyre te mire, e shoqerueshme dhe qe dashuron te luaje. Pavarsisht trupit te vogel ai eshte nje qen roje i mire. Ka prirje te sillet mire me kafshet e tjera, i pelqen te luaje me to, po neshte shume xheloz kur i kushtohet vemendje kafsheve te tjerame shume se atij. Pug eshte inteligjent dhe i ndjeshem, kerkon nje shetitje ditore per ti stimuluar aktivitetin mendor. Eshte nje zgjedhje e mire per ato njerez qe kerkojne afeksion dhe dashuri nga kafsha e tyre. Jetegjatesia mesatare e kesaj race eshte 12-13 vjet. Katarakte, entropion, problemet te meclise, epilepsi, njdeshmeri e larte ndaj perdormit te preparateve te ndryshme farmaceutike, encefalit, fraktura patologjike te kockave si pasoje e crregullmit te metabolizmit, probleme respiratore, probleme te syve. Keto jane patologjite ndaj te cilave Pug-u eshte predispozuar te preket.

  • CATEGORY